niedziela, 27 maja 2018

Szaszłyki - idealne na grilla!

Jak co weekend, znowu organizowałam grilla, tym razem postanowiłam zrobić szaszłyki, które okazały się hitem imprezy i zniknęły błyskawicznie ze stołu! Nie jest to nic skomplikowanego, wystarczy mieć wykałaczki i swoje ulubione warzywa. Mam nadzieję, że Wam zasmakują tak samo jak nam;)


Składniki na szaszłyki - idealne na grilla:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
2 cebule
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz











Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy przy użyciu papierowych ręczników. Kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy, oliwę z oliwek (dzięki temu mięso nie będzie suche po upieczeniu) oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. 

2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Dokładnie je myjemy. Bakłażana oraz cukinię kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. 
3. Przygotowane składniki nakłuwamy na wykałaczki. Kolejno cukinia, bakłażan, papryka, cebula, kurczak i tak do zapełnienia całego patyczka. Grillujemy do momentu, aż mięso się upiecze. Smacznego ;)

1 komentarz: