czwartek, 10 sierpnia 2017

Sałatka z cukinii - do słoików

Jak co roku trzeba uzupełnić zapasy na zimę! Zawsze do słoików wsadzam ogórki, ale staram się też robić jakieś sałatki. Co roku próbuję zrobić coś nowego i uzupełnić spiżarnię różnymi smakołykami. Tym razem postawiłam na sałatkę z cukinii z dodatkiem marchewki i papryki. Pyszna, chrupiąca słodko-kwaśna sałatka jest super dodatkiem do obiadu! Polecam wypróbować :)

Składniki na sałatkę z cukinii - do słoików:

2 kg cukinii
2 cebule
2 czerwone papryki
2 duże marchewki
3 łyżki soli
3 łyżeczki gorczycy
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
12 ziarenek pieprzu czarnego

Zalewa:
3/4 szklanki octu
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru


Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinię ścieramy na tarce lub szatkownicy i przekładamy do jakieś większej miski (garnka). Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę natomiast kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie warzywa łączymy z cukinią i dokładnie mieszamy przy użyciu rąk.Warzywa solimy, mieszamy i zostawiamy na około 4 godziny, aż cukinia puści soki. 


W międzyczasie możemy przygotować słoiki. Podane składniki wystarczą na 6 słoików o pojemności 500 ml. Gdy warzywa puszczą już wodę to przekładamy je na cedzak, aby usunąć nadmiar soków. Do wyparzonych, wysuszonych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, kawałek liścia laurowego, ziarno ziela i po 2 ziarnka pieprzu. Następnie dość ciasno nakładamy warzywa. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: wodę, ocet i cukier zagotowujemy. A następnie za pomocą chochli nalewamy gorącą, ale nie wrzącą, zalewę do naszych słoików i zakręcamy. Sałatkę pasteryzujemy około 15 minut, zostawiamy do ostygnięcia i sprawdzamy czy wszystkie słoiki 'trzymają'. Smacznego!


27 komentarzy:

  1. Czy cukinię należy poszatkować w cieniutkie plasterki, półplasterki, paski czy jakoś inaczej bo nie bardzo wiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakie się komu uda, według mnie nie ma to różnicy. Ja tarłem na zwykłej tarce i jedne wyszły ładne plasterki, inne półplasterki :)

      Usuń
  2. Zalewamy gorącą zalewą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorącą, ale nie wrzącą ;)

      Usuń
    2. A jaką to robi różnicę jak i tak będziemy gotować 15 minut !

      Usuń
  3. Z octem na pewno nie jest zdrowa,chyba ze jablkowym ,ale znow nie wiadomo jaki przelicznik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też wolała bym na occie jabłkowym może ktoś wie w jakich proporcjach?

      Usuń
    2. Oj tam Qrwa niezdrowa , a czy wiecie ile niezdrowych rzeczy wpierdalacie , a WOLAŁABYM piszemy razem !

      Usuń
  4. Czy z cukinii usuwamy ziarna ze środka

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli używamy małych cukinii to nie usuwamy środka. Natomiast przy dużych okazach należy usunąć miąższ, ponieważ jest tam najwięcej wody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przelicznik na ocet jablkowy jest taki sam ale nie polecam okropny smak...a z jakiej to okazji ocet spirytusowy jest nie zdrowy???wrrr na spirytusie robi sie wiele produktow jadalnych a nawet leki to sztuczne konserwanty nas trują

      Usuń
  6. Czy nasolone warzywa wystarczy odcedzić z nadmiaru soku czy lepiej odcisnąć?

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odcisnąć to co najwartościowsze SOKI ??? no chyba , że cholernie przesolone ! Very Smart Ass !!!

      Usuń
  7. Czy sałatka wyjdzie chrupiąca czy tez niekoniecznie?

    OdpowiedzUsuń
  8. a słoiki gotować czy tą gorącom zalewą zalać i przewrócić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasteryzować 15 minut, to znaczy gotować 15 minut na małym ogniu 😉 Ja po zagotowaniu zawsze przewracam.

      Usuń
    2. Zalać GORONCOM ZALEWOM !!!

      Usuń
  9. A czy cukru w zalewie nie jest za mało? Bo tak mi się wydaje, że pół szkl cukru na 3/4 szkl octu to jednak trochę mało. Sałatka wygląda bardzo apetycznie i choć nie lubię cukini, chcę ją zrobić bo może od tego momentu polubię :))

    Pozdrawiam Renia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka bardzo smaczna, zrobiłam dwie tury, zmieniłam jedynie odrobinę proporcje zalewy bo jednak lubię jak sałatka do obiadu jest ciut słodsza.

      Bartek dziękuję za przepis :-)

      Pozdrawiam Renia.

      Usuń
  10. Czy te skladniki a raczej marchew nie bedzie twarda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie ,cukinia i cebula po 15 minutach pasteryzowania pewnie :sflaczeje" ale co do marchewki to nie dałabym głowy !

      Usuń
  11. Do słoika jedno ziarenko ziela i kawałek liścia laurowego ...czy to nie za mało i czy nie lepiej byłoby wszystkie te ziela i listki zagotować w tej zalewie ??? tylko pytam .

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja gotuję zalewę z przyprawami, później wrzucam na chwilkę sałatkę (ok.3 min.gotuję razem) i w wyparzone w mikrofalówce g o r ą c e słoiki (trzymam je przez grubą rękawiczkę!), wlewam z garnka bezpośrednio (cały czas się wolniutko gotuje!) do słoików, wycieram je,zakręcam i obracam do góry dnem. Tak robię grzybki marnowane, kompoty,sałatki , nawet flaki wołowe , zupy itp.i...wszystkie się trzymają (nawet latami!). Które nie trzymają , a czasem się zdarzy, to zostawiam do "szybkiego zjedzenia" . Staram się używać jak najmniej octu. Np. do grzybków: robię od wielu, wielu lat taką zalewę słodko-kwaśną i zapewniam ,że n i g d y się na niej nie zawiodłam. Więc: na 5 szkl. wody 1 szkl. octu 10% , 1,5 łyzki soli, cebulę pokrojoną w piórka, małą marchewkę pokrojoną w plasterki.ziele ang., pieprz ziarnisty,cukier do s m a k u (ok. 1 szkl.), gorczycę. W tak przygotowaną zalewę wrzucam grzybki , zagotowuję, wlewam w wyparzone w mikrofalówce słoiczki, wycieram, zakręcam, obracam i … "święto lasu"!

    Zbliża się okres grzybobrania. Spróbujcie! Zobaczycie sami, jak dobre i ,co najważniejsze, z małą ilością octu, są grzybki. Kombinowanie w kuchni jest fascynujące, a efekty zaskakujące. Eksperymentujcie. Nie bójcie się.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wlasnie , to jest najlepsza metoda a z tym octem , ze niezdrowy to tez bez przesady.Gdyby go ktos pil z butelki to by pewnie zaszkodzil, ale ocet to przyprawa a nie napoj i jesli go w ten sposoob uzywamy , to i szkodliwy nie jest.Jablkowy moze i "zdrowszy" ale za to jak capi!

      Usuń
  13. No właśnie, nie było odpowiedzi czy sałatka jest chrupka czy nie, po psateryzacji...

    OdpowiedzUsuń
  14. zrób, zjedz to będziesz wiedziała

    OdpowiedzUsuń