niedziela, 3 lutego 2019

Łosoś pieczony w płatkach migdałowych

Super pomysł na niedzielny obiad jakim jest łosoś pieczony w płatkach migdałowych! Rybka po upieczeniu jest soczysta i mięciutka. Dodatkowo można powiedzieć, że jest to danie fit, gdyż ryba nie jest smażona na oleju, tylko jest pieczona w piekarniku. Zatem jeśli macie ochotę na coś zdrowego i pożywnego to polecam Wam ten przepis, z pewnością się nie zawiedziecie ;)  


Składniki na łososia pieczonego w płatkach migdałowych:

2 filety z łososia (około 500 g)
garść płatków migdałowych
1 cytryna
4 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki płatków chilli
sól, pieprz, koperek















Przygotowanie:
1. Filet z łososia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet kroimy jeszcze na pół, otrzymując w ten sposób cztery porcje.
2. Następnie rybę oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Podsypujemy płatkami chilli oraz suszonym koperkiem. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na niej płatki migdałowe.

3. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed włożeniem do piekarnika skrapiamy go oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Idealnie komponuje się z surówką z kapusty pekińskiej ;) Smacznego!



1 komentarz: