poniedziałek, 3 grudnia 2018

Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym z suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne mięso i bardzo łatwo jest je przesmażyć, wtedy robi się niestety gumowe. Zachęcam was jednak do wypróbowania mojego przepisu na polędwiczki wieprzowe w sosie serowym, a efekt końcowy na pewno was zadowoli. Myślę, że to danie ze spokojem można podać jako świąteczny obiad, sprawdzi się również na różnego rodzaju uroczystościach typu imieniny, czy urodziny. Polecam i smacznego!

Składniki na polędwiczki wieprzowe w sosie serowym:

1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g)
125 g sera pleśniowego
8-10 suszonych pomidorów
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
1 łyżeczka curry
sól, pieprz











Przygotowanie:
1. Polędwiczkę wieprzową dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wycieramy przy użyciu ręczników papierowych. Następnie dokładnie ją oczyszczamy (usuwamy wszystkie błonki). Mięso kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni - około 2 minuty z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po podsmażeniu mięso ściągamy z patelni na talerz.

2. Na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojony w kawałki ser pleśniowy. Mieszamy łyżką i czekamy, aż się rozpuści. Następnie wlewamy śmietankę. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i łyżeczkę curry. 
3. Następnie dodajemy podsmażoną polędwiczkę. Całość dusimy pod przykryciem przez około 2-3 minuty. Można podawać z ryżem lub ziemniaczkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz