poniedziałek, 10 grudnia 2018

Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Coś z serii potraw wigilijnych czyli paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami, w towarzystwie czerwonego barszczu smakują wyśmienicie! Paszteciki te są bardzo proste w wykonaniu, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie 3 głównych składników, ponieważ wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Polecam! 


Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (270 g)
500 g kiszonej kapusty
300 g pieczarek
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki kminku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 żółtko
sól, pieprz
siemię lniane lub sezam do dekoracji








Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy, a następnie przekładamy do garnka i wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym w ogniu przez około 30 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy na sitku.
2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy. Do grzybów przekładamy kapustę. Całość doprawiamy majerankiem, kminkiem oraz solą i pieprzem - do smaku. W kolejnym kroku nasz farsz mielimy przy użyciu maszynki do mięsa (ważne jest aby kapusta była dobrze odciśnięta).

3. Ciasto francuskie rozwijamy. Podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy. Płat ciasta francuskiego przekrawamy na pół wzdłuż, otrzymując w ten sposób dwa duże prostokąty. Farsz rozkładamy na środku, a następnie zawijamy dwa krótsze boki do środka. Powinniśmy otrzymać długi rulon, który kroimy w kawałki o szerokości 3 cm. 
4. Otrzymane w ten sposób paszteciki wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wierzch każdego pasztecika smarujemy żółtkiem i posypujemy siemię lnianym albo sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra dół) przez około 15 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz