sobota, 8 grudnia 2018

Kurczak w sosie teriyaki z makaronem

Lubicie potrawy kuchni azjatyckiej, a w szczególności te z makaronem? Jeśli tak, to z pewnością spodoba Wam się przepis na kurczaka w sosie teriyaki z makaronem! Danie jest niezwykle aromatyczne, po prostu przepyszne! Znudził mi już się kurczak w sosie słodko-kwaśnym i inne tego typu popularne potrawy, więc postanowiłam spróbować czegoś nowego. Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało, bo mi bardzo ;)

Składniki na kurczaka w sosie teriyaki z makaronem:

500 g fileta z kurczaka
1 cebula
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
250 g makaronu chow mein (dostępny np. w Lidlu)
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, papryka słodka, curry



Sos teriyaki:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki miodu
2 łyżki wody
1 łyżeczka imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju



Przygotowanie:
1. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i papryką słodką. Kurczaka obtaczamy w mące i podsmażamy go na rozgrzanej patelni. Mięso ściągamy z patelni i odstawiamy na bok.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Papryki myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Warzywa przekładamy na patelnię i podsmażamy, aż papryka będzie miękka, a cebula się zeszkli. 

3. Składniki na sos teriyaki mieszamy w osobnej miseczce. Warzywa i kurczaka przekładamy do woka, dodajemy sos teriyaki i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 5 minut. 
4. W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy go z wody i przekładamy do woka. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz