poniedziałek, 17 grudnia 2018

Karkówka po flisacku

Lubicie mięso z karkówki? Jeśli tak, to z pewnością spodoba Wam się przepis na karkówkę po flisacku! Jest to super pomysł na świąteczny obiad. Mięso po upieczeniu jest soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Danie to przygotowujemy w jednym naczyniu. Praktycznie robi się samo. Wystarczy jedynie zamarynować mięso, pokroić warzywa i całość zapiec. Jest to z pewnością treściwy posiłek, ponieważ oprócz mięsa mamy w nim ziemniaki ;) To co? Do garów? ;) 

Składniki na karkówkę po flisacku:

1 kg karkówki
5 ziemniaków
2 duże cebule
1 czerwona papryka
100 g boczku wędzonego
kilka pieczarek
1 szklanka bulionu lub wody
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki papryki słodkiej
szczypta chilli
sól, pieprz
mąka do obtoczenia mięsa









Przygotowanie:
1. Karkówkę myjemy, wycieramy ręcznikami papierowymi i kroimy w mniejsze kawałki. Mięso przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką oraz chilli. Dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy oraz ocet. Całość dokładnie mieszamy rękoma. Mięso przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

2. Po tym czasie każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso ściągamy. 
3. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Boczek kroimy w kosteczkę.
4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami na przemian mięso i warzywa. Na wierzch układamy boczek. Całość podlewamy szklanką bulionu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra, dół) przez około 90 minut. Smacznego ;) 



Źródło: http://ewawachowicz.pl/przepisy,2,920.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz