wtorek, 27 listopada 2018

Sałatka meksykańska z kabanosem

Jeśli lubicie połączenie ryżu, czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej cebuli i pikantnych kabanosów to z pewnością polubicie sałatkę meksykańską z kabanosem. Wszystkie te składniki idealnie komponują się w całość. Dlatego ta sałatka sprawdza się idealnie na Andrzejki, Sylwestra czy również innego typu okazje ;) Co nie zmienia faktu, że możecie ją zjeść po prostu na kolację ;) Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakuje!

Składniki na sałatkę meksykańską z kabanosem:

100 g ryżu
100 g kabanosów wieprzowych z chilli
1 czerwona cebula
1 mała zielona papryka
1 mała żółta papryka
pół puszki kukurydzy konserwowej
pół puszki czerwonej fasoli
3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku










Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odstawiamy go do całkowitego wystudzenia.
2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy również w drobną kosteczkę. Całość przekładamy do miski.

3. Do warzyw dodajemy wcześniej przygotowany ryż i pokrojone w kostkę kabanosy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na min. godzinę, aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz