sobota, 17 listopada 2018

Klopsiki po cygańsku

Jeśli zasmakowały Wam pulpety w sosie pomidorowym to z pewnością zasmakują wam klopsiki po cygańsku! Według mnie jest to super przepis. Ostatnio zrobiłam cały garnek, to z mężem mieliśmy przepyszny obiad na dwa dni ;) Klopsiki same w sobie są delikatne i rozpływają się w ustach ;) Wypróbujcie koniecznie, z pewnością nie pożałujecie! 


Składniki na klopsiki po cygańsku:

500 g mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
500 g pieczarek
2 duże cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4 ogórki konserwowe
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, chilli




Przygotowanie:
1. Mięso przekładamy do miski i wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką słodką. Dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na gładką jednolitą masę za pomocą rąk.
2. Z mięsnej masy formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm (z podanej porcji wyszło mi 30 klopsików). Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięsne kuleczki z każdej strony na rumiany kolor. Klopsiki ściągamy z patelni. 

3. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Grzyby zdejmujemy z patelni. 
4. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Przekładamy ją do cebuli. Całość chwilę dusimy. 
5. Ogórki kroimy w kosteczkę. Wszystkie przygotowane warzywa przekładamy do większego garnka. Dodajemy puszkę pomidorów krojonych, dolewamy wody (tak żeby zakryć warzywa) i całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. 
6. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i sos chilli. Dosypujemy łyżeczkę cukru i doprawiamy przyprawami do smaku. Do garnka dodajemy wcześniej przygotowane klopsiki i całość gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Smacznego!


Źródło: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/11/06/bigos-cyganski-klopsiki-po-cygansku/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz