niedziela, 4 listopada 2018

Ciasto balowe - bez pieczenia

Długo zastanawiałam się jakie ciasto zrobić na weekend i padło na ciasto balowe - bez pieczenia. Z racji takiej, że jestem fanką ciast bez pieczenia (robi je się błyskawicznie i bez wysiłku) okazało się po prostu wyśmienite. Ciasto same w przygotowaniu nie jest skomplikowane, dlatego efekt Was tym bardziej zaskoczy ;) Wypróbujcie koniecznie, smacznego ;)

Składniki na ciasto balowe - bez pieczenia:

300 g herbatników
mały słoiczek dżemu truskawkowego
400 g masy krówkowej
500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie śmietan-fixu
1 opakowanie galaretki (u mnie o smaku czarnej porzeczki)
kilka kostek czekolady do dekoracji









Przygotowanie:
1. Blachę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na spodzie ułożyć warstwę herbatników i rozprowadzić po niej równomiernie dżem truskawkowy. Ponownie wyłożyć warstwę herbatników.
2. Następnie równomiernie rozsmarowujemy połowę masy kajmakowej. Przykrywamy kolejną warstwą ciastek.
3. Resztę masy kajmakowej miksujemy z serkami mascarpone do uzyskania jednolitej masy (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, może dodać 2-3 łyżki cukru pudru). Powstały krem wykładamy i równomiernie go rozprowadzamy po powierzchni naszego ciasta. Przykrywamy warstwą herbatników.

4. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. 
5. Porządnie schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fixem na sztywną pianę. Następnie, stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy schłodzoną galaretkę. Stale mieszamy. Piankę równomiernie rozprowadzamy po górnej warstwie ciastek. Dekorujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego ;)


1 komentarz: