niedziela, 22 lipca 2018

Szarlotka bez pieczenia

Tak się składa, że w moim ogrodzie naspadało dużo jabłek, a szkoda żeby się zmarnowały :( Postanowiłam więc zrobić z nimi przepyszną szarlotkę bez pieczenia! Do tego ciasta nie potrzeba wielu składników i nie jest skomplikowane, zatem może je zrobić każdy ;) Wystarczy tylko odrobina jabłek oraz chęci! Poniżej przepis ;) Inspiracja pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje.

Składniki na szarlotkę bez pieczenia:

1 kg kwaśnych jabłek
250 g herbatników
330 ml śmietanki 36%
opakowanie śmietan-fixu
5 łyżek cukru pudru + 3 łyżki
do uprażenia jabłek
1 opakowanie galaretki cytrynowej
lub agrestowej
czekolada do dekoracji











Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do garnka. Do owoców dolewamy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka zmiękną i puszczą soki dodajemy do nich cukier puder i galaretkę. Zawartość garnka mieszamy do momentu,g aż wszystkie składniki się połączą. Zostawiamy do przestudzenia.
2. W międzyczasie blachę o wymiarach 20x30 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki wykładamy herbatniki. Na warstwę ciastek wykładamy tężejący mus jabłkowy i przykrywamy go warstwą herbatników.

3. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę ze śmietan-fixem. Dodajemy cukier puder. Przygotowany krem równomiernie rozprowadzamy po górnej warstwie herbatników. Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz