środa, 25 lipca 2018

Placki jogurtowe z borówkami

Tak się składa, że moi rodzice mają kilka krzaczków borówek i uraczyli mnie sporą ilością tychże owoców. Nie miałam ochoty na żadne ciasto, więc postanowiłam przygotować mężowi na kolację placki jogurtowe z borówkami! Z dodatkiem bitej śmietany okazały się super pomysłem i z pewnością nie raz powrócę do tego przepisu ;) Dodam, że mężowi bardzo smakowały ;)


Składniki na placki jogurtowe z borówkami:

200 g jogurtu naturalnego
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mąki pszennej
szklanka borówek
*szklanka o pojemności 250 ml







Przygotowanie:
1. Jogurt przekładamy do miski, wbijamy jajka. Całość miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę. Składniki dalej miksujemy, do uzyskania jednolitej masy. 
2. Borówki dokładnie myjemy, przekładamy na cedzak aby usunąć nadmiar wody. Następnie wycieramy je przy użyciu ręczników papierowych. Owoce przekładamy do miski z ciastem. Zawartość miski delikatnie mieszamy łyżką.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników wyszło mi 9 placuszków, czyli akurat na kolację dla dwóch osób ;) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz