poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Karkówka pieczona z cebulą i papryką

Pyszna i soczysta karkówka pieczona z cebulą i papryką to danie idealne na niedzielny obiad! Sprawdzi się również na różnego rodzaju uroczystościach typu urodziny czy imieniny. Mięso po upieczeniu jest niezwykle aromatyczne, mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Po prostu palce lizać! Absolutny hit! Wypróbuj i Ty! :)


Składniki na karkówkę pieczoną z cebulą i papryką:

1 kg karkówki
3 cebule
1 duża papryka czerwona
1 szklanka pikantnego ketchupu (250 ml)
1/4 szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka
chilli, majeranek, 
mąka do obtoczenia karkówki przed smażeniem 
(około 1/2 szklanki)




Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie myjemy, wycieramy przy użyciu ręczników papierowych i kroimy w cienkie plastry. Następnie każdy plaster kroimy jeszcze na pół. Karkówkę przekładamy do miski, każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw. Całość dokładnie mieszamy, mięso przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 
2. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paseczki. 

3. Wracamy do naszego mięsa. Na talerz wysypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni na złoty kolor z każdej strony. 
4. W osobnej misce przygotowujemy sos, łączymy ketchup, sos sojowy, ocet, wodę oraz cukier. 
5. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę karkówki, część cebuli oraz papryki i polewamy połową sosu. Warstwę układamy raz jeszcze w taki sam sposób. Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez 1,5 godziny. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz