poniedziałek, 5 lutego 2018

Pączki pieczone

Kolejny przepis na nadchodzący tłusty czwartek, czyli pączki pieczone! Jest to nieco odchudzona wersja tradycyjnych pączków, ale równie pyszna! Pączki po upieczeniu są lekkie i pachnące. W dodatku możecie je wypełnić waszym ulubionym nadzieniem, ja użyłam marmolady wieloowocowej i posypałam moje pączki cukrem pudrem - zniknęły ze stołu w mgnieniu oka :) Przepis jest prosty i sprawdzony, polecam!

Składniki na pączki pieczone (ok. 14 szt.):

125 ml mleka
50 g drożdży
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
3 szklanki* mąki tortowej
125 g masła
*szklanka o pojemności 250 ml
dodatkowo
jajko do posmarowania pączków
marmolada wieloowocowa
cukier puder lub lukier







Przygotowanie:
1. Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Następnie przygotowujemy rozczyn - do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, po łyżce cukru i mąki, całość mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. 
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie do składników sypkich wlewamy rozczyn i  mieszamy łyżką.  Wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
3. W kolejnym kroku dodajemy miękkie, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ciasto cały czas wyrabiamy, aż będzie się odklejało od ręki (można dosypać trochę mąki). Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.



4. Ciasto wykładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy, na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, na środek kładziemy pełną łyżeczkę marmolady i zlepiamy brzegi, tworząc kulki.
5. Pączki układamy na blaszy, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pączki posypujemy cukrem pudrem lub można je polukrować. Smacznego!

4 komentarze: