niedziela, 19 listopada 2017

Słonecznikowiec - ciasto bez pieczenia

Słonecznikowiec to pyszne warstwowe ciasto, które łączy w sobie słodką masę kajmakową, aksamitny budyń, lekko kwaśny dżem truskawkowy oraz prażone ziarna słonecznika - czyli wszystko to co lubię najbardziej! Mniam, mówię wam niebo w gębie! :) I w dodatku bez pieczenia, więcej chyba mówić nie muszę. Polecam na każdą okazję!

Składniki na słonecznikowiec - ciasto bez pieczenia:

200 g herbatników maślanych
200 g herbatników kakaowych
1 puszka masy kajmakowej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru
500 ml mleka
100 g masła
słoiczek dżemu truskawkowego
karmelizowany słonecznik
200 g ziaren słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru





Przygotowanie:
1. Blachę o wymiarach 20x30 wykładamy papierem do pieczenia i na spód układamy warstwę maślanych herbatników. 
2. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy pozostałe składniki potrzebne do przygotowania karmelizowanego słonecznika. Zawartość garnka dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie słonecznik wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Ziarna słonecznika powinny się ładnie zarumienić, ale należy uważać, aby się nie przypaliły, wówczas będą miały gorzki smak. Zostawiamy je do ostudzenia i kruszymy na pomocą noża. 

3. 1/3 prażonego słonecznika zostawiamy do dekoracji, 2/3 natomiast łączymy z połową masy kajmakowej i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na spód ciasta i przykrywamy kolejną warstwą jasnych ciastek. 
4. Kolej na dżem truskawkowy, który dokładnie rozprowadzamy po powierzchni. Na dżem układamy następną warstwę herbatników - tym razem ciemnych. 
5. Następnie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Po zagotowaniu pozostawiamy go do ostudzenia. Dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Budyń wykładamy na ciastka i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy kolejną warstwą kakaowych herbatników.
6. Na górę ciasta rozsmarowujemy pozostałą część masy kajmakowej i posypujemy prażonym słonecznikiem. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie, aż zrobiłam się głodna) )

    OdpowiedzUsuń
  2. bez pieczenia a włożyć do piekarnika hahaha... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. równie dobrze można skarmelizować słonecznik na patelni

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho. Na pewno zrobię 😉

    OdpowiedzUsuń