czwartek, 2 listopada 2017

Pulpety w sosie pieczarkowym

Sos pieczarkowy wprost uwielbiam! Mogłabym go jeść tylko z samym makaronem :) Ostatnio pokusiłam się o przygotowanie pulpetów w sosie pieczarkowym i było pysznie! Mięso mięciutkie, delikatne w smaku i do tego kremowy, aromatyczny sos. Takie pulpeciki można podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Pieczarki są dostępne cały rok, więc zachęcam do wypróbowania!

Składniki na pulpety w sosie pieczarkowym:

500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 jajko
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
sól, pieprz
papryka słodka, chilli
majeranek
mąka do obtoczenia klopsów

sos
250 g pieczarek
1 cebula
200 ml śmietanki 30%
500 ml bulionu
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania pulpetów. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z podsmażoną cebulką i czosnkiem. Czerstwą bułkę porządnie namaczamy i również mielimy. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy przy użyciu rąk na gładką, jednolitą masę. Mięso zostawiamy na 30 minut, aby smaki się wymieszały. Następnie formułujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące. Smażymy je z każdej strony na złoty kolor. Podsmażone klopsy przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem. W międzyczasie pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Zagotowujemy je w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na złoty kolor. Podsmażoną cebulkę i pieczarki przekładamy do garnka z pulpetami i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy bez przykrycia, aż sos się zredukuje. (Jeśli jego konsystencja nie będzie zadowalająca można jeszcze zagęścić mąką.) Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Sos pieczarkowy mogłabym jeść do każdego mięsa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosik przepyszny! A pulpeciki rozpływają się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń