sobota, 14 października 2017

Sałatka warstwowa z porem i szynką

Sałatka warstwowa z porem i szynką to absolutny hit! Sprawdzi się na każdej imprezie, w mgnieniu oka zniknie ze stołu. :) Pysznie wygląda i super smakuje. A przygotowanie jej zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Polecam również na kolację, a także do pudełeczka jako drugie śniadanie do pracy!

Składniki na sałatkę warstwową z porem i szynką:

1 por - około 20 cm
150 g ulubionej szynki (u mnie polędwica wiśniowa)
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
180 g selera konserwowego (masa po odsączeniu)
1/2 puszki ananasa konserwowego
100 g żółtego sera
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku





Przygotowanie:
Pora dokładnie myjemy, a następnie kroimy go w talarki. Seler konserwowy, kukurydzę oraz ananasa odsączamy z zalewy. Szynkę i ananasa kroimy w drobną kosteczkę. Natomiast żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce układamy przygotowane składniki kolejno warstwami. W pierwszej kolejności połowę pokrojonego pora. Następnie kukurydzę oraz seler konserwowy. Wierzch smarujemy majonezem. Dodajemy sól oraz pieprz. Na majonez układamy warstwę z szynki, a następnie warstwę ananasa. Na samą górę naszej sałatki posypujemy starty żółty ser oraz resztę pora. Całość oprószamy solą oraz pieprzem. tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed spożyciem całość dokładnie mieszamy.



2 komentarze:

  1. elegancko wygląda, idealna na przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię mniej więcej wg tego przepisu, wychodzi bardzo smaczna, tylko nigdy nie mieszam przed podaniem. Najlepszy efekt jest bez wymieszania

    OdpowiedzUsuń