Schab duszony w sosie pomidorowym

Schab wieprzowy można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Począwszy od kotletów schabowych moczonych w mleku i cebuli, a kończąc na moim dzisiejszym obiedzie, czyli schabie duszonym w sosie pomidorowym! Każdy kto lubi pomidory i mięciutkie mięsko już wie, że to będzie jego jutrzejszy obiad ;) W towarzystwie ryżu lub kaszy jest to idealny posiłek ;) Smacznego!

Składniki na duszony schab w sosie pomidorowym:


0,5 kg schabu wieprzowego
1 puszka pomidorów krojonych
200 ml śmietanki 30%
1 szklanka bulionu
1 duża cebula
2-3 łyżki przecieru
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
mąka do obtoczenia mięsa











Przygotowanie:
Schab dokładnie myjemy, następnie kroimy w plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Mięso oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem z każdej strony. Następnie obtaczamy je w mące i obsmażamy z obu stron na rumiany kolor. W momencie, gdy mięso się podsmaży to ściągamy je na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Jak cebula już się ładnie zarumieni, to dodajemy do niej pomidory oraz nasze kotleciki. Na patelnię wlewamy szklankę bulionu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Mięso dusimy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę. Ściągamy przykrywkę i gotujemy całość przez 10 minut, by sos zgęstniał. Smacznego ;)


Komentarze