Schab duszony w sosie musztardowym

Zapewne znudziły się wam już tradycyjne kotlety schabowe. W moim przypadku tak właśnie było. Dlatego wspaniałą alternatywą jest schab duszony w sosie musztardowym! Twoi domownicy będą mile zaskoczeni, gdy przygotujesz im właśnie tą potrawę ;) Spróbuj koniecznie i zaskocz ich już dzisiaj!

Składniki na schab duszony w sosie musztardowym:


700 g schabu wieprzowego
3 łyżki ostrej musztardy
200 ml śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek, chilli














Przygotowanie:
Schab dokładnie myjemy, następnie osuszamy go za pomocą ręczników papierowych. Kroimy go w plastry, a następnie lekko rozbijamy. Oprószamy je solą, pieprzem i majerankiem z obu stron. Następnie obtaczamy je w mące i obsmażamy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety przekładamy do głębokiej patelni. Natomiast do tłuszczu pozostałego po smażeniu dodajemy pół szklanki wody i dolewamy do mięsa. W kolejnym kroku dodajemy 3 łyżki musztardy, całość przestawiamy na mały ogień i dusimy przez 15 minut. Po upływie tego czasu, dodajemy śmietankę i odkrywamy patelnię, by zredukować sos. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Można podawać z ryżem lub ziemniakami ;)



Komentarze

Prześlij komentarz