Sałatka z cukinii - do słoików

Jak co roku trzeba uzupełnić zapasy na zimę! Zawsze do słoików wsadzam ogórki, ale staram się też robić jakieś sałatki. Co roku próbuję zrobić coś nowego i uzupełnić spiżarnię różnymi smakołykami. Tym razem postawiłam na sałatkę z cukinii z dodatkiem marchewki i papryki. Pyszna, chrupiąca słodko-kwaśna sałatka jest super dodatkiem do obiadu! Polecam wypróbować :)

Składniki na sałatkę z cukinii - do słoików:

2 kg cukinii
2 cebule
2 czerwone papryki
2 duże marchewki
3 łyżki soli
3 łyżeczki gorczycy
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
12 ziarenek pieprzu czarnego

Zalewa:
3/4 szklanki octu
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru


Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinię ścieramy na tarce lub szatkownicy i przekładamy do jakieś większej miski (garnka). Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę natomiast kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie warzywa łączymy z cukinią i dokładnie mieszamy przy użyciu rąk.Warzywa solimy, mieszamy i zostawiamy na około 4 godziny, aż cukinia puści soki. 


W międzyczasie możemy przygotować słoiki. Podane składniki wystarczą na 6 słoików o pojemności 500 ml. Gdy warzywa puszczą już wodę to przekładamy je na cedzak, aby usunąć nadmiar soków. Do wyparzonych, wysuszonych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, kawałek liścia laurowego, ziarno ziela i po 2 ziarnka pieprzu. Następnie dość ciasno nakładamy warzywa. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: wodę, ocet i cukier zagotowujemy. A następnie za pomocą chochli nalewamy zalewę do naszych słoików i zakręcamy. Sałatkę pasteryzujemy około 15 minut, zostawiamy do ostygnięcia i sprawdzamy czy wszystkie słoiki 'trzymają'. Smacznego!


Komentarze

  1. Czy cukinię należy poszatkować w cieniutkie plasterki, półplasterki, paski czy jakoś inaczej bo nie bardzo wiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakie się komu uda, według mnie nie ma to różnicy. Ja tarłem na zwykłej tarce i jedne wyszły ładne plasterki, inne półplasterki :)

      Usuń
  2. Zalewamy gorącą zalewą?

    OdpowiedzUsuń
  3. Z octem na pewno nie jest zdrowa,chyba ze jablkowym ,ale znow nie wiadomo jaki przelicznik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też wolała bym na occie jabłkowym może ktoś wie w jakich proporcjach?

      Usuń
  4. Czy z cukinii usuwamy ziarna ze środka

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli używamy małych cukinii to nie usuwamy środka. Natomiast przy dużych okazach należy usunąć miąższ, ponieważ jest tam najwięcej wody.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy nasolone warzywa wystarczy odcedzić z nadmiaru soku czy lepiej odcisnąć?

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy sałatka wyjdzie chrupiąca czy tez niekoniecznie?

    OdpowiedzUsuń
  8. a słoiki gotować czy tą gorącom zalewą zalać i przewrócić

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy cukru w zalewie nie jest za mało? Bo tak mi się wydaje, że pół szkl cukru na 3/4 szkl octu to jednak trochę mało. Sałatka wygląda bardzo apetycznie i choć nie lubię cukini, chcę ją zrobić bo może od tego momentu polubię :))

    Pozdrawiam Renia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka bardzo smaczna, zrobiłam dwie tury, zmieniłam jedynie odrobinę proporcje zalewy bo jednak lubię jak sałatka do obiadu jest ciut słodsza.

      Bartek dziękuję za przepis :-)

      Pozdrawiam Renia.

      Usuń
  10. Czy te skladniki a raczej marchew nie bedzie twarda ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz