Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka czyli sałatka z ogórków i cebuli do słoików, na zimę! Super smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka. Idealna jako dodatek do obiadu, świetnie sprawdzi się również jako surówka do hot-dogów. Znam kilka wersji tej sałatki, ale ten według mnie jest najlepszą jego wersją - a znam ją od mojej mamy :) Zachęcam do wypróbowania!

Składniki na sałatkę szwedzką:

2,5 kg ogórków
4-5 dużych cebul
2 łyżki soli
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki ziarenek pieprzu

Zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju


Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy, a następnie szatkujemy w plastry, przekładamy je do miski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, łączymy z ogórkami. Warzywa mieszamy przy użyciu rąk i solimy. Zostawiamy na około 1 godzinę, aby puściły soki. 


W międzyczasie słoiki porządnie szorujemy i wyparzamy w gorącej wodzie. Podane składniki wystarczą na 4 słoiki o pojemności 500 ml. Do tak przygotowanych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy i pieprzu. Następnie nasze warzywa odcedzamy od nadmiaru wody i dość ciasno układamy w słoikach.


Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, olej oraz wsypujemy cukier, całość zagotowujemy. Gorącą zalewę przenosimy do naszych słoików za pomocą chochli i zakręcamy. Przetwory pasteryzujemy około 15 minut i gotowe!


Komentarze