Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Ostatnio prezentowałam cukinię faszerowaną kaszą i warzywami w wersji wegetariańskiej, tym razem zapraszam na cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Smaczne i sycące danie, doskonałe na obiad! Po prostu pycha, pięknie się prezentuje i super smakuje. A według was  która wersja jest lepsza z mięsem czy z warzywami? :)

Składniki na cukinię faszerowaną mięsem mielonym:

3 średnie cukinie
500 g mięsa mielonego
1/2 szklanki kaszy kuskus
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
papryka słodka, chilli
tarty ser do posypania

Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Za pomocą łyżeczki wyciągamy miąższ, tak aby nasza cukinia miała około 1 cm grubości. Tak przygotowane łódki oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W międzyczasie mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawiamy do smaku. Kaszę zalewamy gorącą, osoloną wodą i przykrywamy. Następnie kaszę łączymy z mięsem mielonym i dodajemy przecier pomidorowy, całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do naszych łódeczek i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, na 5 minut przed końcem pieczenia cukinię posypujemy startym serem. Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz