wtorek, 8 sierpnia 2017

Cukinia faszerowana kaszą i warzywami

Cukinia faszerowana kaszą i warzywami, tym razem w wersji wegetariańskiej, bez mięsa - smacznie i zdrowo! Farsz składa się z kaszy kuskus oraz świeżych warzyw zerwanych prosto z mojego ogródka czyli cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Niskokaloryczne, a przy tym pyszne danie poleca się na obiad lub kolację! Koniecznie wypróbujcie ten przepis a z pewnością nie będziecie żałować ;)


Składniki na cukinie faszerowaną kaszą i warzywami:

3 średnie cukinie
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 cebula
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, chilli







Przygotowanie:
Cukinię myjemy, następnie przekrawamy ją na pół. Z każdej połówki wyciągamy za pomocą łyżeczki miąższ, tak żeby warzywo było grubości około 1 cm. Wyciągnięty miąższ przekładamy na patelnię, natomiast przygotowane połówki oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Następnie cukinie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy kaszę. Odmierzamy pół szklanki, zalewamy ją wrzącą, osoloną wodą, a następnie przykrywamy. Do miąższu z cukinii dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, solimy, żeby woda odparowała. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Po całkowitym odparowaniu wody z miąższu i papryki, mieszamy zawartość obu patelni, doprawiamy przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy i łączymy z kaszą. Całość mieszamy i dusimy jeszcze 3 minuty. Przygotowany farsz przekładamy do podpieczonych łódeczek z cukinii. Na wierzch dodajemy

pokrojone pomidorki koktajlowe i pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut. Oczywiście 5 minut przed końcem pieczenia, całość można posypać tartym żółtym serem. Smacznego ;)



https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/cukinia_nadziewana_kasza_jaglana/przepis.html

1 komentarz:

  1. Hyhyhy u mnie też dziś na tapecie cukinia z farszem, tylko ze z mięsem. Taki trochę mocniej odparowany sos boloński plus na wierzchu starty ser.Niebo w gębie, ale z kuskusem też zrobię, bo mamy urodzaj cukinii na działce :)

    OdpowiedzUsuń