środa, 9 sierpnia 2017

Ciasto raffaello z borówkami - bez pieczenia

Kolejne ciasto bez pieczenia tym razem raffaello z borówkami! Ciasto jest obłędnie pyszne, po prostu rozpływa się w ustach! Delikatne ciasto z dodatkiem owoców, absolutny hit ;) I do tego bez pieczenia.. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika z talerza! Jeśli lubicie borówki to koniecznie wypróbujcie.


Składniki na ciasto raffaello z borówkami:

500 g serka ricotta lub mascarpone
100 g białej czekolady
3-4 łyżki cukru pudru
1 galaretka (u nas porzeczkowa)
330 ml śmietanki 36%
szklanka borówek
około szklanka wiórków kokosowych
200 g herbatników






Przygotowanie:
Na spód tortownicy o średnicy 24 cm układamy warstwę herbatników. Następnie do miski dodajemy serek ricotta i cukier puder. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Zostawiamy ją na chwilę, by ostygła. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 2 łyżki śmietanki, by powstał gęsty sos. Następnie przelewamy go to miski z serkiem. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych. Tak przygotowany krem równomiernie rozprowadzamy na warstwie herbatników. Borówki dokładnie myjemy, odcedzamy od nadmiaru wody i na samym końcu wycieramy je ręcznikami papierowymi. Układamy je na masie serowej. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Zostawiamy

do przestudzenia. Jak stężeje, to przelewamy ją na borówki. Układamy kolejną warstwę herbatników. Całość wstawiamy do lodówki. W międzyczasie ubijamy śmietanę, którą przekładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi, ozdabiamy borówkami i wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.





3 komentarze:

  1. Świetnie połączenie. Wygląda pysznie)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie połączenie. Wygląda pysznie)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspaniały przepis, chętnie pokazałabym zdjęcie jak mi wyszło. Mała modyfikacja:użyłam galaretki krystalicznej, pięknie widać owoce :)

    OdpowiedzUsuń