Zupa kalafiorowa

W moim ogrodzie pojawiły się już pierwsze kalafiory. Oczywiście zjedliśmy już kalafior okraszony bułką tartą i masełkiem, jako dodatek do obiadu. Dziś natomiast przygotowałam pyszną zupę kalafiorową, podałam ją z makaronem, jeśli ktoś ma ochotę może również użyć ziemniaków. Prosta i smaczna zupka poleca się na pierwsze danie obiadowe!

Składniki na zupę kalafiorową:

4 skrzydełka 
2 litry wody
2 marchewki
ćwiartka selera
kawałek pora
1 mały kalafior
1 cebula
200 ml śmietany 18% do zup i sosów
200 g makaronu
natka pietruszki 










Przygotowanie:
Do garnka przekładamy skrzydełka i zalewamy 2 litrami wody. Stawiamy na mały ogień, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 30-40 minut. Do garnka wrzucamy seler oraz kawałek pora. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do gotującego się bulionu. Cebulę obieramy i przypalamy nad kuchenką, przekładamy do garnka. W międzyczasie nasz kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Warzywo łączymy z bulionem. Zupę gotujemy jeszcze około 20 minut, do miękkości warzyw. Śmietanę łączymy z kilkoma łyżkami zupy, dopiero wtedy stopniowo

wlewamy do garnka, cały czas mieszając. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Smacznego!

Komentarze