Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Póki sezon na truskawki jeszcze trwa gorąco zachęcam do przygotowania sernika na zimno z truskawkami i galaretką. Ciasto jest pyszne, lekkie i co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu! Nie wymaga użycia miksera, idealne ciasto do popołudniowej kawy. Kupujcie truskawki i do roboty!

Składniki na sernik na zimno z truskawkami i galaretką:

500 g serka mascarpone
300 g waniliowego serka homogenizowanego typu 'Danio'
2 galaretki truskawkowe
1 łyżeczka żelatyny
100-150 g herbatników
około 300 g truskawek

Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 20x30 wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy warstwę z herbatników. Do miski przekładamy serek mascarpone oraz serek waniliowy, mieszamy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, gdy ostygnie wlewamy ją do masy serowej i całość mieszamy. Gotową masę serowo-truskawkową wykładamy na ciastka i równomiernie rozprowadzamy, ciasto wstawiamy do lodówki. W międzyczasie drugą galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w 500 ml wody. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Przekładamy na cedzak, aby odciekł nadmiar wody. Owoce układamy na masie serowej, a gdy galaretka ostygnie to delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Komentarze