Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie! Łatwy do przygotowania obiad, z dodatkiem świeżych pomidorów, czerwonej papryki i fasolki szparagowej prosto z ogródka! Poza sezonem można oczywiście użyć pomidorów z puszki i mrożonej fasolki. Taki gulasz pasuje do ziemniaków, ryżu czy też kaszy. Musisz koniecznie spróbować :)

Składniki na gulasz wieprzowy z fasolką szparagową:

500 g mięsa z łopatki
1 czerwona papryka
około 250 g fasolki szparagowej
2 pomidory
1 cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka
chilli









Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy w nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso, podsmażamy z każdej strony. Doprawiamy i przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę, którą również wrzucamy go garnka. Patelnię zalewamy wodą i całość przelewamy do mięsa. Dolewamy tyle wody, aby wszystko zakryć i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 45 minut.

W międzyczasie myjemy warzywa, paprykę i pomidory kroimy w kosteczkę i przekładamy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze 45 minut, na 20 minut przed końcem gotowania wrzucamy fasolkę szparagową pozbawioną końcówek i pokrojoną w kawałki (około 2 cm). Teraz nasz gulasz gotujemy bez pokrywki, dzięki temu nasz sos powinien się zredukować. Smacznego! :)



Komentarze