poniedziałek, 3 lipca 2017

Domowy dżem truskawkowy

Kto nie lubi domowego dżemu truskawkowego?! Każdy robi go według własnego uznania, ja lubię gdy jest bardzo gęsty i słodki ;) Sklepowe odpowiedniki (o ile można je nazwać dżemem) nie nadają się do jakichkolwiek wypieków, dlatego taki domowy dżem to obowiązkowa pozycja w Twojej spiżarni! Jak masz truskawki, to nie ma na co czekać ;) Trzeba gotować dżem!

Składniki na domowy dżem truskawkowy 
(około 8-10 słoików 330ml):

5 kg truskawek
1 kg cukru
1 opakowanie żelfixu 2:1












Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kładziemy na sitko, by odsączyć nadmiar wody. Następnie przekładamy je do dużego garnka. Gotujemy je na wolnym ogniu (ciągle mieszając drewnianą łyżką!) przez około godzinę. Całość ściągamy z ognia i zostawiamy do kolejnego dnia. Następnie znowu gotujemy nasze truskawki też około godzinę. Stopniowo dodajemy cukier. Oczywiście ciągle mieszamy i próbujemy dżem. Każdy ma swój indywidualny smak, więc jak będzie za mało cukru, to oczywiście dosypuje więcej ;) Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy żelfix i znowu mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Dokładnie je szorujemy i wyparzamy gorącą wodą. Następnie je suszymy papierowymi ręcznikami.

Do tak przygotowanych słoików nakładamy wrzący dżem i zakręcamy wieko. Odstawiamy do "zaciągnięcia" słoika. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz