Placki jogurtowe z truskawkami

Błyskawiczne w przygotowaniu placki jogurtowe z dodatkiem truskawek! Pyszne, pachnące i wilgotne placuszki polecają się na śniadanie, czy też podwieczorek dla waszych małych pociech :) Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, z pewnością zadowolą wasze podniebienia. Można podawać oprószone cukrem pudrem, bitą śmietaną, czy też gęstą, słodką śmietaną. 


Składniki na placki jogurtowe z truskawkami:

250 g gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki typ 450
2 łyżki oleju
szczypta soli
kilka truskawek

Przygotowanie:
Do miski przekładamy jogurt naturalny, wbijamy jajka i mieszamy przy użyciu miksera. Dodajemy cukier, szczyptę soli oraz olej. Mieszamy do uzyskania puszystej masy. Teraz dodajemy porcjami przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię nakładany po 1 łyżce ciasta, zachowując przy tym odstępy, ponieważ placki urosną. Placki smażymy na małym ogniu około 2-3 minuty z każdej strony. Gdy podrosną i się zarumienią to na wierzchu układamy kilka plasterków truskawek i przewracamy na drugą stronę. Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz