piątek, 16 czerwca 2017

Kurczak ze szpinakiem w cieście filo!


Ciasto filo? Jest to pewien rodzaj ciasta z bardzo cieniutkimi (jak papier) arkuszami. Po upieczeniu natomiast jest ono bardzo chrupiące i zarumienione. Robi się z niego między innymi bardzo słodki turecki deser bakława. Ja tym razem postanowiłem zrobić coś na obiad z wykorzystaniem tego niezwykłego ciasta ;) Postawiłem na kurczaka ze szpinakiem w cieście filo! Koniecznie spróbujcie ;)


Składniki na kurczaka ze szpinakiem w cieście filo:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 opakowanie ciasta filo
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
450 g mrożonego szpinaku
200 g sera camembert
sól, pieprz, ostra papryka, oregano, przyprawa
do kurczaka
masło (do posmarowania ciasta)








Przygotowanie:
Kurczaka dokładanie opłukujemy pod bieżącą wodą, usuwamy chrząstki, a następnie kroimy go na drobną kosteczkę. Na osobnej patelni przygotowujemy szpinak według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie możemy wrócić do mięsa, które podsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i dalej dusimy. Jak ze szpinaku odparuje woda, mieszamy go z kurczakiem. Na samym końcu dodajemy pokrojony w kosteczkę ser camembert. Całość smażymy do momentu, aż ser się rozpuści i konsystencja farszu będzie gęsta. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Nakładamy arkusz ciasta,

znowu smarujemy go masłem i nakładamy kolejne arkusze (robimy około 5-6 warstw ciasta na spodzie naczynia żaroodpornego). Rozprowadzamy cały farsz, przykrywamy go arkuszem ciasta, smarujemy masłem itd. Jak już przygotujemy zapiekankę, smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem by po upieczeniu ciasto miało ładny, złocisty kolor. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego :)

1 komentarz: