Ciasto trzy kolory!

Z racji takiej, że niedługo Światowy Dzień Pieczenia z Kasią postanowiłem się podzielić z Wami przepisem na ciasto trzy kolory! Przepis ten poznałem dzięki mojej przyszłej teściowej około 5 lat temu, kiedy to zacząłem spotykać się z jej córką (tak się składa, że niedługo mamy ślub ;)). Bardzo mi zasmakowało to ciasto i można powiedzieć, że z każdym naszym przyjazdem nam takie przyrządzała. Oczywiście będzie to obowiązkowy deser na naszym weselu ;) Pieczenie tego ciasta z pewnością sprawi wam wiele radości. Nie trzeba chyba nikomu mówić, że zawsze powinno się piec z miłością do bliskich nam osób ;) Przepis jest niebywale prosty, a dzięki kostce do pieczenia Kasia ciasto wychodzi mega smacznie! Praktycznie nie ma ryzyka zakalca! Oczywiście po upieczeniu tego ciasta moja teściowa była zachwycona (chyba już mnie zaakceptowała jako swojego przyszłego zięcia) ;)

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki maku
375 g kostki do pieczenia Kasia
7-8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao


Dodatkowo: dżem truskawkowy(najlepiej własnej roboty),
polewa czekoladowa i płatki migdałowe





Przygotowanie:
1. Kostkę do pieczenia Kasia (najlepiej 15 minut przed użyciem wyciągnąć z lodówki) ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po jednym żółtku, żeby wszystko się dobrze wymieszało.

2. Dodajemy mąkę (odkładamy z niej 2 łyżki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Mąkę najlepiej przesiać przez sitko, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste.

3. Na samym końcu do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem!).

4. Otrzymane ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy pozostałą mąkę, do drugiej mak a do ostatniej kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką.





5. Na spód blachy wysmarowanej kostką do pieczenia Kasia rozprowadzamy warstwę ciasta makowego. Następnie łyżką rozprowadzamy cienką warstwę domowego dżemu truskawkowego (taki jest najlepszy!)



6. Następnie wykładamy warstwę ciasta kakaowego, rozprowadzamy dżem i na samą górę dodajemy ostatnią warstwę ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem, jak będzie suchy to znaczy, że ciasto się upiekło). Po upieczeniu ciasto można udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałowymi ;) Takie ciasto na pewno zniknie błyskawicznie z waszego stołu i wszyscy będą się domagali dokładki ;) Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz