czwartek, 6 kwietnia 2017

Sałatka królewska

Sałatka królewska to szybki, smaczny i lekki posiłek. Wystarczy tylko pokroić kilka składników, wymieszać i gotowe. Idealna zarówno na święta, jak i drugie śniadanie do pracy. Świetnie sprawdzi jako imprezowa przekąska. Gwarantuję, że szybko zniknie ze stołu! 

Składniki na sałatkę królewską:

1 słoik selera konserwowego (około 350 g)
1 puszka kukurydzy konserwowej
1/2 pora ( około 15-20 cm)
200 g ulubionej szynki - u mnie polędwica sopocka
200 g sera gouda
szczypiorek
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz




Przygotowanie:
Zarówno seler jak i kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy na durszlaku. W międzyczasie możemy pokroić w drobną kosteczkę szynkę oraz ser. Następnie przekładamy je do miski razem z odsączonymi z zalewy warzywami. Por dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy go w talarki. Łączymy go z resztą składników. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu, pokrojony w kosteczkę szczypiorek. Całość doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem do smaku. Zawartość miski mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na 1-2

godziny, by smaki się przegryzły. Taką sałatkę można udekorować natką pietruszki ;) Smacznego! 

2 komentarze: