Pianka czekoladowo - cytrynowa

Dziś proponuję szybki, prosty i mega smaczny deser, czyli piankę czekoladowo - cytrynową. Dodatkowo jest to deser bez pieczenia, czyli nie musimy się martwić, że wyjdzie zakalec :) Pianka jest lekka i pyszna - absolutny hit! Takie piankowe kanapki z pewnością zaspokoją podniebienia zarówno małych, jak i tych większych łasuchów. Polecam wypróbować mój przepis!


Składniki na piankę czekoladowo - cytrynową (blaszka 20x25):

300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
200 ml śmietanki 36%
300 g herbatników
2 łyżki kakao
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
1 opakowanie galaretki cytrynowej





Przygotowanie:
W garnku ubijamy 100 ml śmietanki 36% na sztywną pianę, następnie dodajemy 150 g serka waniliowego, 2 łyżki kakao oraz cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach letniej wody i stopniowo dodajemy do kremu, stale mieszając. W naczyniu żaroodpornym (lub w małej blaszy 20x25) układamy warstwę herbatników, następnie rozprowadzamy krem czekoladowy i znowu ciastka. Naczynie wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby pierwsza warstwa się zestygła. W międzyczasie galaretkę cytrynową zalewamy szklanką gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do ostygnięcia. W garnku znowu ubijamy 100 ml śmietanki, następnie dodajemy serek waniliowy i mieszamy. Stopniowo wlewamy przestudzoną już galaretkę, cały czas miksując. Gotowy krem cytrynowy wylewamy na górną warstwę herbatników i przykrywamy kolejną warstwą. Piankę wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. Smacznego!



Komentarze

  1. Idealne ciacho do popołudniowej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W składnikach są >2 łyżeczki żelatyny< a w przepisie już mowy o niej nie ma? Podoba mi się to ciasto tylko nie wiem co z tą żelatyną.

    Pozdrawiam Renia

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest mowa o zelatynie.

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała pianka!mam pytanie za które z góry przepraszam! jakiej firmy masz lakier na paznokciach i nr-możesz podać będę wdzięczna-jest cudowny,taki wiosenny.rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaki wymiar blaszki podane są składniki??

    OdpowiedzUsuń
  6. Też jestem ciekawa jaki jest rozmiar blaszki ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak na wylany krem cytrynowy można położyć herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
  8. a do kremu czekoladowego dodałam wiśnie drylowane ze słoiczka ,mam zawsze mały zapas ,wyostrzyły smak , spróbujcie -polecam ,!takie ciasta są dla ludzi z wyobrażnią-tylko kombinować !!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz