niedziela, 9 kwietnia 2017

Mazurek miodowo-orzechowy

Mazurek jest tradycyjnym polskim ciastem, które piecze się w okresie Wielkanocy. Charakteryzuje się tym, że jest ciasto jest twarde i zarazem bardzo słodkie. W swoim życiu jadłem jeden mazurek, który robiła moja siostra (wyszedł jej zakalec) i na tym poprzestałem. Stwierdziłem jednak, że sam spróbuję upiec mazurek miodowo-orzechowy i okazał się obłędny! Postanowiłem, że pieczenie tego mazurka będzie naszą nową tradycją ;)

Składniki na ciasto:

350 g mąki
100 g margaryny
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
2-3 łyżki miodu
1 jajko
1 żółtko
1/4 szklanki cukru


Składniki na warstwę miodowo-orzechową:
100 g margaryny
3 łyżki miodu
1/3 szklanki cukru
250 g orzeszków ziemnych solonych

Dodatkowo:
250 g dżemu truskawkowego do posmarowania ciasta



Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim łyżeczkę sody. Następnie do miski dodajemy mąkę, margarynę, miód, cukier, jajko, żółtko oraz wcześniej przygotowane mleko. Ciasto ugniatamy do powstania jednolitej masy. Wykładamy je na stolnicę i dzielimy na dwie części. Stolnicę wysypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Następnie przekładamy je do blachy (wymiary 22x27) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (ciasto powinno się ładnie zarumienić

i delikatnie wyrosnąć). W międzyczasie w osobnym garnku rozpuszczamy margarynę, miód oraz cukier. Następnie dodajemy orzeszki ziemne i gotujemy przez około 5 minut. Drugi arkusz ciasta przekładamy do takiej samej blachy, nakłuwamy widelcem i nakładamy wcześniej przygotowaną masę. Najlepiej, by ciasto wystawało delikatnie na boki blachy, gdyż wtedy nic nam nie spłynie na spód. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Ciasta zostawiamy do wystudzenia. Następnie na jeden arkusz nakładamy dżem truskawkowy i przykrywamy go ciastem z masą orzechową. Tak przygotowanego mazurka odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny ;) Smacznego!



źródło: https://www.przepisy.pl/przepis/mazurek-miodowo-orzechowy

1 komentarz: