Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim to pomysł na pyszny i sycący obiad. Kurczak po upieczeniu jest soczysty i delikatny, po prostu rozpływa się u ustach. Nadziewany jest szpinakiem, który osobiście uwielbiam oraz serem feta. Całość tworzy naprawdę świetne połączenie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie piersi z kurczaka w trochę innej odsłonie, to zapraszam po ten przepis!

Składniki na kurczaka ze szpinakiem w cieśnie francuskim:

podwójna pierś z kurczaka 
125 g sera feta
200-250 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
sól, pieprz, papryka ostra, 
gałka muszkatołowa
jajko









Przygotowanie:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wycieramy papierowymi ręcznikami. Filety nacinamy wzdłuż dłuższego boku ostrym nożem, tworząc kieszonki. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką z obu stron. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię rzucamy kostki szpinaku, czekamy, aż odparuje woda, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zostawiamy do przestudzenia. Do kieszonek z piersi kurczaka nakładamy szpinak oraz pokrojony w plastry ser feta. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie kuchennym, podzielić na dwie części, z każdej strony porobić nacięcia (paski z jednej i drugiej strony).

Na cieście położyć nadziewany filet i zawinąć ( nakładać na siebie naprzemiennie prawy, lewy paseczek). Tak przygotowane piersi posmarować z wierzchu rozbełtanym jajem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 30 minut. Smacznego!




Komentarze