niedziela, 2 kwietnia 2017

Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli

Szczerze powiem, że tradycyjne schabowe jem rzadko, dlatego jak już decyduję się je robić to muszą być porządne - kawał mięsa moczony w mleku i cebuli, w podwójnej panierce. Dzięki temu są one kruche, delikatne, ale nie wysuszone w środku! Do tego ziemniaczki i surówka i mamy tradycyjny polski obiad gotowy!


Składniki na kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli:

1 kg schabu
1 litr mleka
2 duże cebule
sól, pieprz
2-3 jajka
bułka tarta
mąka
olej do smażenia







Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie schab kroimy w dość grube plastry, rozbijamy lekko tłuczkiem i układamy w misce. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, układamy ją na mięsie, wlewamy mleko. Mleko powinno całkiem zakryć zarówno mięso, jak i cebulę. Kotlety zostawiamy do namoczenia na minimum 3 godziny. Po tym czasie schab wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Teraz będziemy potrzebować 3 talerzy. Na jeden wysypujemy mąkę, do drugiego wbijamy jajka i rozbełtujemy widelcem, natomiast do trzeciego wsypujemy bułkę tartą. Kotlety panierujemy kolejno w mące,

jaju i bułce. Następnie smażymy je na wolnym ogniu, z każdej strony na złoty kolor. Podczas smażenia kilka razy obracamy kotlet. Podawać od razu po usmażeniu! Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz