Czerwone faszerowane jajka

Nie ubłagalnie zbliża się okres świąt Wielkiej Nocy, których symbolem jest jajko, symbol odradzającego się życia. Jajka które z pewnością są królem tych świąt można przygotować na różne sposoby, nie muszą być wcale nudne!  Proponuję przygotować czerwone faszerowane jajka, ich wygląd z pewnością zachwyci i zaskoczy Waszych gości. 

Składniki na czerwone faszerowane jajka:

1 litr czerwonego barszczu
8-10 jajek
3 łyżki majonezu
szczypiorek, natka pietruszki
pół łyżki chrzanu
sól, pieprz







Przygotowanie:
Jajka wyciągamy z lodówki. Jak osiągną temperaturę pokojową, to gotujemy je na twardo (dzięki temu nie popękają). Do przygotowania tych jajek możecie wykorzystać kupny barszcz jak i ten domowy (nie ma różnicy, bo chodzi i tak tylko o zabarwienie białka). Po ugotowaniu, jajka obieramy dokładnie ze skorupki. Wkładamy po 3 jajka do słoika, tak by były przykryte barszczem. Trzymamy godzinę w takiej zalewie. Jak chcemy, by żółtko również się zabarwiło, to jajka pozostawiamy w słoiku na całą noc. Po upływie czasu, wyciągamy je i wycieramy w ręcznik papierowy. Wyciągamy żółtka, które następnie przekładamy do miski. Rozgniatamy je widelcem i mieszamy z majonezem,

chrzanem, przyprawami i drobno posiekanymi ziołami. Do łódeczek powstałych z białek nakładamy po łyżeczce farszu. Dodatkowo na górę można posypać szczypiorkiem ;) Smacznego!





Komentarze