Ciastka francuskie z serem

Prosty i smaczny deser czyli ciastka francuskie z serem. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego przygotowanie ich jest dziecinnie proste i bardzo szybkie! Idealny deser do popołudniowej kawy. Polecam :)

Składniki na ciastka francuskie z serem:

1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
250 g twarogu półtłustego
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 jajko






Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie kuchennym i dzielimy na 8 prostokątów. W międzyczasie do miksera (blendera) wrzucamy twaróg, żółtko i cukier. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na każdy prostokąt dajemy łyżkę farszu i zawijamy w trójkąt (jak na zdjęciach), rogi ciasta przygniatamy widelcem, aby lepiej się trzymało. Dodatkowo robimy dwa nakłucia ostrym nożem na każdej kieszonce. Gotowe ciastka układamy na blaszy, wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego!

Komentarze