wtorek, 4 kwietnia 2017

Babka cytrynowa w 5 minut!

Pyszna, wilgotna i pachnąca babka cytrynowa - idealna na Wielkanoc lub po prostu do popołudniowej kawy. Banalnie proste ciasto ucierane, wystarczy tylko wymieszać składniki, upiec i gotowe! 5 minut - tyle potrzeba na przygotowanie tego ciasta. Potem tylko dowolnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

Składniki na babkę cytrynową w 5 minut:

250 g masła
4 jajka
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z cytryny







Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem (musimy pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej). Następnie cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Stopniowo dodajemy składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec do ciasta dodajemy startą skórkę z cytryny oraz wyciskamy sok. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Formę do babki smarujemy margaryną oraz posypujemy bułką tartą, następnie wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy.

Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia, polewamy lukrem lub po prostu oprószamy cukrem pudrem!


6 komentarzy:

  1. spróbować warto , wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakby to zrobić w keksówce to o jakich wymiarach?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ucierane ciasta zawsze ratują mi sytuację :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaką średnicę ma blacha bo wygląda na malutką

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry i latwy przepis, ciasto wyszlo znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam ten przepis,wczoraj właśnie ją upiekłam dodaje tylko sok z dwóch cytryn....pychotka

    OdpowiedzUsuń