sobota, 18 marca 2017

Spaghetti bolognese!

Spaghetti to popularne danie kuchni włoskiej. Jak to zawsze jest z daniami tego typu, tyle ile jest osób, tyle jest jego wersji. W mojej wersji spaghetti bolognese znajdują się wszystkie moje ulubione składniki. Najważniejszy jest sos, który oczywiście przygotowałem sam i nie jest on ze sklepowej półki ;) Jeśli zostanie wam odrobina sosu, to oczywiście możecie go przełożyć do słoików i spożytkować później.

Składniki na spaghetti bolognese:
0,5 kg mięsa mielonego najlepiej z szynki
300 g makaronu typu spaghetti

tarty żółty ser

Składniki na sos pomidorowo-paprykowy:
1 kg pomidorów
1 duża papryka czerwona
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
łyżeczka pieprzu, bazylii i papryki słodkiej
2 łyżeczki oregano

Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy, a następnie sparzamy je gorącą wodą. Dzięki temu łatwo obierzemy je ze skórki. Wyciągamy szypułki, a następnie warzywa kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszajac. W międzyczasie zabieramy się za paprykę oraz cebulę. Kroimy je w kosteczkę i delikatnie podsmażamy na patelni. Jak warzywa z patelni już zmiękną to przekładamy je do garnka z pomidorami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy przez około 30 minut, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawartość garnka dalej gotujemy przez kilka minut, aż całość zgęstnie. Uważajcie, by nic wam się nie przypaliło! W międzyczasie jak sos nam się gotuje w garnku, możemy zabrać się za mięso mielone. Podsmażamy je na patelni, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, chilli i przyprawą do mięsa. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Do mięsa mielonego dodajemy

wcześniej przygotowany sos. Całość dusimy jeszcze przez około 5 minut. Makaron odcedzamy i dodajemy do niego sos oraz starty żółty ser ;) Smacznego!


1 komentarz: