sobota, 25 marca 2017

Roladki wieprzowe

Mięciutkie i soczyste roladki wieprzowe polecają się na jutrzejszy obiad! Jest to świetna alternatywa dla kotletów schabowych, a przygotowanie ich z pewnością nie zajmie wam więcej czasu jak tych tradycyjnych. Moje roladki skrywają w sobie paprykę, cebulę, boczek oraz żółty ser. Całość smakuje wyśmienicie! Z wytopionego tłuszczu proponuję zrobić pyszny sos pieczeniowy. Do tego jakaś kolorowa surówka i obiad gotowy! 


Składniki na roladki wieprzowe:

1 kg mięsa wieprzowego (schab lub szynka)
200 g boczku wędzonego
1 papryka
1 cebula
kilka plastrów żółtego sera
słoiczek ostrej musztardy
sól, pieprz, papryka słodka
przyprawa do mięsa wieprzowego

Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy, wycieramy przy użyciu ręczników papierowych i kroimy w plastry. Następnie trochę je rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Kotlety oprószamy z każdej strony solą, pieprzem, papryką oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Następnie każdy plaster mięsa smarujemy łyżeczką musztardy. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Natomiast boczek w mniejsze plastry. Na każdy kotlet kładziemy plasterek sera żółtego (lub jak ktoś woli więcej), boczek, pasek papryki oraz cebulkę. Kotlety zawijamy w roladki starannie i dokładnie, aby nic nam z nich nie wypadło podczas pieczenia. Dla większego bezpieczeństwa można każdą roladkę spiąć wykałaczką lub owinąć nitką. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i obsmażamy nasze roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni. Roladki pieczemy 20-30 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz