sobota, 11 marca 2017

Placki jogurtowe

Placki jogurtowe to pyszny pomysł na śniadanie! Są absolutnie rewelacyjne, puszyste i smaczne. Można je podawać z dżemem, dowolnymi owocami sezonowymi lub po prostu z cukrem pudrem, każda z tych wersji jest przepyszna. Polecam wypróbować! :)

Składniki na placki jogurtowe:

250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia


Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy jogurt naturalny i ucieramy mikserem na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Ciągle mieszając dodajemy porcjami przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po jednej łyżce ciasta, zachowując odstępy pomiędzy plackami. Smażymy na wolnym ogniu, na złoty kolor z obu stron. Placuszki ściągamy na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie dżem truskawkowy oraz jogurt. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń