poniedziałek, 13 marca 2017

Pasta z makreli

Proponuję zacząć dzień pyszną pasą z makreli! Moja pasta składa się z wędzonej makreli, ugotowanych na twardo jajek, ogórka konserwowego oraz cebulki. Taka pasta to smaczny pomysł na kanapki, obowiązkowo z świeżym pieczywem! Wiadomo ryby powinno się jeść jak najczęściej, pod każdą postacią, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu ;)


Składniki na pastę z makreli:

200-250 g wędzonej makreli
2 jajka
1 duży ogórek konserwowy
1 cebula
łyżeczka musztardy 
łyżeczka majonezu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Makrelę dokładnie i starannie pozbawiamy ości. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy je z łupinek i kroimy na pół. Jajka i makrelę wrzucamy bo blendera, miksujemy na gładką jednolitą masę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, tak samo jak ogórka. Warzywa łączymy z makrelą i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy majonez oraz musztardę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, całość mieszamy. Gotową pastę schładzamy przed podaniem przez około godzinę, aby smaki się przegryzły!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz