piątek, 17 marca 2017

Domowe nuggetsy

Nikomu chyba nie trzeba mówić czym są domowe nuggetsy! Najważniejsze w nich jest to, by po usmażeniu były pokryte chrupiącą panierką i przede wszystkim były dobrze doprawione. Chcecie poznać przepis właśnie na taką panierkę? Przepis poniżej ;) Z pewnością nie będziecie żałować ;) 

Składniki na domowe nuggetsy:

jedna podwójna pierś z kurczaka
szklanka płatków kukurydzianych
mąka kukurydziana do obtoczenia
1 jajko
pół szklanki mleka
sól, pieprz, curry, papryka ostra
olej do smażenia



Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i wycieramy za pomocą ręczników papierowych. Następnie kroimy je w dość spore kawałki. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.  Zabieramy się za panierkę. Płatki kukurydziane rozgniatamy na drobną masę (ja użyłam w tym celu wałka do ciasta) i mieszamy je z mlekiem i jajkiem. Aby nasze nuggesty miały ładny, złoty kolor do płatków dodajemy łyżeczkę curry. Następnie do miski wrzucamy kawałki mięsa i dokładnie je obtaczamy w tak przygotowanej panierce. Na osobnym talerzu wysypujemy mąkę kukurydzianą, w której ponownie obtaczamy kawałki mięsa. Tak przygotowane nuggetsy smażymy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni. Na samym końcu ściągamy je na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jakaś szybka sałatka i obiad gotowy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz