Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Ostatnio uwielbiam różnego rodzaju zapiekanki. Z kilku składników można wyczarować naprawdę smaczny obiad. Przygotowanie takiej zapiekanki nie wymaga ani dużo nakładu pracy, ani dużo czasu. Idealnie sprawdzi się gdy późno wracamy z pracy i chcemy szybko i smacznie zjeść. Moja zapiekanka składa się z makaronu, kurczaka i warzyw, całość polana jest sosem śmietanowym - po prostu pycha! 

Składniki na zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami:

200 g makaronu - u mnie penne
podwójna pierś z kurczaka
1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych  (450 g)
200 ml śmietanki 30%
150 g sera tartego
sól, pieprz, papryka słodka,
curry, chilli

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Pierś z kurczaka kroimy w dość małą kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i papryką. Mieszankę warzywną rzucamy na patelnię i czekamy, aż będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem. Moja mieszanka składała się z brokuła, marchewki, cukinii, fasolki szparagowej, kukurydzy i kalafiora, ale oczywiście możecie kupić dowolną. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, na dno wykładamy 2/3 ugotowanego makaronu, następnie połowę warzyw, kolejno resztę makaronu, kurczaka i resztę mieszanki warzywnej. Naszą zapiekankę polewamy sosem, który powstał przez wymieszanie śmietanki z tartym serem, oczywiście doprawiamy do smaku! Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekamy przez 20-30 minut. Smacznego :)



Komentarze

  1. A na ile dajemy do piekarnika?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 30 minut ;) właśnie dopisałem ;)

      Usuń
  2. Kocham takie obiady. Zapiekanki górą!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. A zamiast śmietany może być jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś robiłam. Wyszło pyszne. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie i smakuje zapewne tak samo tylko co z tego jak nie mogę użyć ani śmietany ani jogurtu :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast śmietany dałam jogurt grecki, wyszło super...i zdrowiej!

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdzie można kupić taką mieszankę warzyw?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ok. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pojemnik żaroodporny zamknac podczas pieczenia czy bez

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz