Sernik łaciaty - bez pieczenia!

Kolejne ciasto bez pieczenia - tym razem sernik łaciaty! Mój sernik składa się z ciasteczkowego spodu oraz masy serowej składającej się z serka ricotta, śmietanki 30% oraz białej i mlecznej czekolady - stąd też jego nazwa łaciaty :) Lekki, pyszny i prosty w przygotowaniu deser, poleca się na weekend! Nie jest za słodki, w sumie dla mnie idealny. Fani mega słodkich ciast mogą dodać do masy serowej cukier puder. 

Składniki na sernik łaciaty - bez pieczenia:

500 g serka ricotta
330 ml śmietanki 30%
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
2 łyżki kakao
odrobina mleka
opakowanie okrągłych biszkoptów
(około 250 g)

Do dekoracji: 1/3 tabliczki białej czekolady

Przygotowanie:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do każdej dodajemy odrobinę mleka (około 2 łyżki) i intensywnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia, powinien powstać gęsty sos czekoladowy. Rozpuszczone czekolady ściągamy z ognia i zostawiamy do przestudzenia. W międzyczasie porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej porcjami serek ricotta i cały czas miksujemy. Masę serowo-śmietanową dzielimy na dwie części. Do pierwszej porcji masy dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę. Natomiast do drugiej mleczną i dodatkowo 2 łyżki kakao. Każdą masę miksujemy. W tortownicy o średnicy 23 cm, wykładamy na dno biszkopty, następnie wykładamy połowę masy białej, kolejno połowę masy ciemnej. Znowu układamy warstwę biszkoptów i wykładamy resztę masy białej, a następnie ciemnej. Masy równomiernie rozprowadzamy i wyrównujemy. Sernik dekorujemy startą białą czekoladą. Wsadzamy go do lodówki najlepiej na całą noc!


Komentarze

Prześlij komentarz