Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to doskonała alternatywa dla zwykłych, tradycyjnych mielonych. Wiele osób kupuje takie pulpety w sklepie, lecz wiadomo, że lepiej je zrobić samemu. W tym przypadku zyskujemy również pyszny sos pomidorowy. Do tego ziemniaczki z koperkiem i obiad gotowy! 

Składniki na pulpety w sosie pomidorowym:

500 g mięsa mielonego z szynki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
mąka do obtoczenia klopsów

Składniki na sos:
1 puszka pomidorów krojonych
2 marchewki
1 szklanka bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra oraz słodka

Przygotowanie:
Mięso mielimy przez  maszynkę do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Czerstwą bułkę porządnie namaczamy i również mielimy. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy przy użyciu rąk na jednolitą masę. Mięso zostawiamy na 30 minut, aby smaki się wymieszały. Następnie formułujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i rzucamy pulpety, smażymy je z każdej strony na złoty kolor. Podsmażone klopsy przekładamy do garnka, zalewamy je szklanką bulionu, dodajemy pokrojone w talarki marchewki, pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą. Sos zagęszczamy śmietanką, dzięki temu będzie miał pyszny, kremowy smak. Smacznego!


Komentarze

  1. Super przepis, pulpety smakowały całej rodzinie. Jako że nie miałam czasu aby ugotować bulion użyłam tego z butelki od Krakusa. Naprawdę nadaje super smak potrawie i nie zawiera konserwantów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ten bulion używam do róznych sosów nie tylko dom pulpetów, ale do risotto również. Pyszny jest i co najważniejsze zdrowy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz