wtorek, 28 lutego 2017

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to doskonała alternatywa dla zwykłych, tradycyjnych mielonych. Wiele osób kupuje takie pulpety w sklepie, lecz wiadomo, że lepiej je zrobić samemu. W tym przypadku zyskujemy również pyszny sos pomidorowy. Do tego ziemniaczki z koperkiem i obiad gotowy! 

Składniki na pulpety w sosie pomidorowym:

500 g mięsa mielonego z szynki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
mąka do obtoczenia klopsów

Składniki na sos:
1 puszka pomidorów krojonych
2 marchewki
1 szklanka bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra oraz słodka

Przygotowanie:
Mięso mielimy przez  maszynkę do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Czerstwą bułkę porządnie namaczamy i również mielimy. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy przy użyciu rąk na jednolitą masę. Mięso zostawiamy na 30 minut, aby smaki się wymieszały. Następnie formułujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i rzucamy pulpety, smażymy je z każdej strony na złoty kolor. Podsmażone klopsy przekładamy do garnka, zalewamy je szklanką bulionu, dodajemy pokrojone w talarki marchewki, pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą. Sos zagęszczamy śmietanką, dzięki temu będzie miał pyszny, kremowy smak. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz