Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami to mój powrót do dzieciństwa. Mama robiła je bardzo często i zawsze powtarzała, że do takich placków czy różnego rodzaju wypieków najlepsze jabłka to renety. Także dziś na śniadanie zgodnie z zaleceniami mamy przygotowałam placuszki właśnie z wykorzystaniem tych jabłek. Placki są delikatne, puszyste i super smaczne, a z ich przygotowaniem na pewno każdy sobie świetnie poradzi :)


Składniki na placuszki z jabłkami:

1 szklanka mleka
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
3-4 duże, kwaśne jabłka
olej do smażenia

Przygotowanie:
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy cukier i sól i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie porcjami dodajemy przesianą mąkę, cały czas miksując. Ciasto powinno być leiste, jeśli nie jest można dodać odrobinę więcej mleka lub wody gazowanej. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, dorzucamy je do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złoty kolor. Placuszki można podawać posypane cukrem pudrem, równie pyszne są z jogurtem! :)

Komentarze

Prześlij komentarz