Pieczone żeberka w piwie

Jeśli nie macie pomysłu na ten rodzaj mięsa, to polecam wam przepis na pieczone żeberka w piwie! Oczywiście dodatki do marynaty można dodawać według własnego upodobania. Jak chcecie, by mięso było słodsze to dodajecie trochę miodu, natomiast jak ma być ostrzejsze to dodajecie więcej papryki chilli. Mam nadzieję, że wam również będzie smakowało tak jak nam ;)

Składniki na marynatę (około 1,5 kg żeberek):

500 ml ciemnego piwa
1/3 szklanki oleju
1 łyżka cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki soli
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki chilli
3-4 ząbki czosnku
1 cebula

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Żeberka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczników, a następnie zalewamy przygotowaną marynatą. Tak przygotowane mięso zostawiamy najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu, aż wszystkie smaki się wymieszają. Następnie całą zalewę zlewamy do jakiegoś garnka,

mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy szklanką marynaty. Pieczemy je w temperaturze 190 stopni przez godzinę bez przykrycia. W razie potrzeby podlewamy marynatą, by nic się nie przypaliło. Następnie po upływie godziny, nakładamy pokrywkę i dalej pieczemy przez około 50 minut. Jak upłynie ten czas, to znowu ściągamy pokrywkę i pieczemy przez 15 minut, by mięso ładnie się przypiekło. Z wytopionego tłuszczu i marynaty polecam zrobić sos ;) Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz