czwartek, 2 lutego 2017

Lasagne bolognese

Dziś zapraszam na pyszną, domową lasagne bolognese! Lasagne to nic innego jak zapiekanka przekładana makaronem, sosem bolońskim i beszamelowym, posypana tartym serem. Z pewnością zasmakuje każdemu, szybko zniknie i sprawdzi się na każdej imprezie! To danie chodziło za mną już od dłuższego czasu, aż w końcu musiałam je zrobić. Co prawda jest dość pracochłonne, tym bardziej jak sami zagniatamy i wałkujemy makaron. Mówię Wam tak się zmęczyłam, ale warto! Pyszne, sycące i rozgrzewające danie, idealne na tą porę roku! 

Składniki na makaron: 

2 szklanki mąki pszennej typ 550
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
2-3 łyżki wody

Składniki na sos boloński:
500 g mięsa mielonego z szynki
2 cebule
1 marchewka
puszka pomidorów krojonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra,
zioła prowansalskie

Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
imbir, chilli, rozmaryn, cukier

Dodatkowo: około 250 g tartego sera

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania makaronu. Na stolnicę przesiewamy mąkę,  robimy studzienkę i wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy widelcem i dodajemy sól, wodę i oliwę. Zagniatamy i wyrabiamy przez około 8 minut gładkie, dość twarde ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienkie płaty. Następnie kroimy na mniejsze prostokąty i zostawiamy na stolnicy na kilka minut, aby lekko przeschło. Makaron gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie po 2-3 płaty, aby się nie posklejały i nie powyginały. Wyciągamy na cedzak i zostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie zabieramy się za sos boloński. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż lekko się zarumieni. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.

Następnie wlewamy szklankę bulionu, dodajemy pomidory krojone i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. W osobnym garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, aby nie było grudek. Powoli wlewamy mleko, ciągle mieszając. Sos beszamelowy doprawiamy, według uznania, ja lubię dość ostry i intensywny smak. Teraz możemy wysmarować naczynie żaroodporne masłem i układamy warstwami: makaron, sos beszamelowy, tarty ser i sos boloński, i tak 3 razy. Ostatnią warstwą powinien być makaron polany sosem beszamelowym i tartym serem. Lasagne zapiekamy przez około 30-40 minut, w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 10 minut, wtedy łatwiej będzie nam pokroić.


2 komentarze:

  1. Mmm, nie jadłam wieki. Wygląda pysznie)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko robione od podstaw, nawet makaron to musi być pyszne ;*)

    OdpowiedzUsuń